Programma
Huis van Herstel Twente
Ontwikkeltraject
Huis van Herstel Twente is niet ‘kant en klaar’ gestart, maar is opgezet als een experimenteel project (inmiddels programma). Om te komen tot een effectieve aanpak voor onze doelgroep is de keuze gemaakt om stap voor stap het project uit te bouwen, samen met onze partners, ons netwerk en het actieonderzoek.
Uiteraard ligt er een solide basis, maar door de experimenteerruimte zijn wij meer flexibel en creëren wij de benodigde ruimte voor (nieuwe) ontwikkelingen om daarmee een optimaal effect te behalen. Actieonderzoek gedurende de looptijd is dan ook belangrijk voor ons. Het gaat niet enkel om het meten, maar ook om het samenbrengen van wetenschap en uitvoering gedurende de projectperiode, om daarmee tot nieuwe effectieve bouwstenen te komen.
Looptijd en onderzoek
De looptijd van het programma is vijf jaar (tot 2026). In deze periode wordt er tevens wetenschappelijk actieonderzoek uitgevoerd naar onder meer de werkzame factoren en de effecten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Hogeschool Rotterdam, Lectoraat Vakmanschap Forensische Zorg.
Koers en kansen
Huis van Herstel Twente is van start gegaan als onderdeel van het programma ‘Koers en kansen’ (Ministerie van Justitie en Veiligheid), welke eind 2021 is gestopt. Hierop is het Huis van Herstel Twente ondergebracht bij een van de beleidsafdelingen van het Directoraat-Generaal Straffen en Beschermen.
Het programma Huis van Herstel Twente kent de volgende vijf onderdelen:
Netwerkorganisatie
Huis van Herstel Twente is een partnerschap van de PI Almelo, de veertien Twentse gemeenten en de drie reclasseringsorganisaties (3RO)…
Methodiek ontwikkeling
Vanuit Krachtwerk, een brede methodiek, richt de begeleiding in Huis van Herstel Twente zich op het versterken van de eigen kracht van …
Leefklimaat
Het leefklimaat binnen Huis van Herstel Twente vormt samen met de methodiek Krachtwerk, een basis voor een herstel en re-integratie…
Communicatie
Binnen de bestaande kaders van DJI nemen wij als lokaal programma ten behoeve van de naamsbekendheid zelf de verantwoordelijkheid …
Vakmanschap
Middels vakmanschap worden medewerkers opgeleid voor het herstelgericht werken, maar ook het werken met specifieke doelgroepen…
Partners over Huis van Herstel Twente
“Naast het zorgen voor een veilige detentie, hebben wij als PI Almelo de uitdaging om gedetineerden te helpen re-integreren in de samenleving. Een verblijf in het Huis van Herstel Twente helpt om de overgang van detentie naar een leven buiten succesvoller te laten verlopen. Met goede hulp is de kans groter dat deze kwetsbare doelgroep het buiten redt. Het geeft ons enorm veel motivatie om succesverhalen van oud-deelnemers te horen. Daar doen wij het voor!”
- Aletta Woelk,
Vestigingsdirecteur PI Almelo (2024) -
“De drie reclasseringsorganisaties staan voor een duurzame re-integratie van haar cliënten in de samenleving. Dit is lang niet voor iedereen even gemakkelijk na een periode van detentie. Een zo vroeg mogelijke en intensieve samenwerking met de cliënt en andere ketenpartners, zoals DJI, de gemeente en mogelijke zorgpartijen, is van groot belang bij het vormgeven van een duurzaam re integratietraject, met name waar het kwetsbare gedetineerden betreft.
Het Huis van Herstel is bij uitstek geschikt voor die kwetsbare gedetineerde. De 3RO kan hier al haar expertise al tijdens detentie inzetten om samen met de gedetineerde en haar ketenpartners een plan van aanpak op te stellen, zodat de gedetineerde duurzaam en zonder recidive terug kan keren in de samenleving. Ieder mens wil er tenslotte bij horen en er toe doen.’’
- Ellen Schleedoorn,
Divisie Manager Tactus Reclassering Oost Nederland, namens de drie reclasseringsorganisaties (2022) -
“Het Huis van Herstel is een mooi voorbeeld van een traject dat ons helpt bij een soepele terugkeer van gedetineerden in de maatschappij. Hiermee maken we de kans dat gedetineerden na hun straf opnieuw de criminaliteit in gaan zo klein mogelijk. En zo zorgen we samen voor een veiliger Nederland.”
- Sander Dekker,
Minister voor Rechtsbescherming (2022) -
“Het Huis van Herstel zorgt ervoor dat gedetineerden beter zijn toegerust om terug te keren in de samenleving, door extra aandacht voor wonen, werken en zorg. Om die reden hebben de veertien Twentse gemeenten zich aangesloten bij het Huis van Herstel. Dankzij de inzet van het Huis doen ex-gedetineerden minder snel een beroep op overheidsvoorzieningen als uitkeringen of zorg en dat verkleint weer de (kans op) recidive. Zo werken we gezamenlijk aan een veiliger Twente.”
- Arjen Gerritsen,
Burgemeester Almelo, Namens de veertien Twentse gemeenten (2021) -
“Het Huis van Herstel brengt op een vernieuwende manier alle partijen samen die nodig zijn om gedetineerden al tijdens de gevangenisstraf zo actief mogelijk te laten werken aan hun vaak complexe problematiek. Zo proberen zij de recidivekans effectief in te perken. Dit sluit naadloos aan bij het doel van het programma Koers en kansen en daarom steunen we dit experiment volmondig.”
- Dennis van Breemen,
programmamanager Koers en Kansen voor de sanctieuitvoering, Ministerie van Justitie en Veiligheid (2021) -