Methodiek ontwikkeling

Vanuit Krachtwerk, een brede methodiek, richt de begeleiding in Huis van Herstel Twente zich op het versterken van de eigen kracht van de deelnemers (zelfsturing) en de hulpbronnen in hun omgeving, om deze vervolgens optimaal te benutten. Op deze wijze wordt er tijdens het verblijf in Huis van Herstel Twente toegewerkt naar duurzame ondersteuning, die doorloopt na de detentie.

Vanuit de methodiek wordt gewerkt aan het versterken van de zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie van de deelnemers. Het uitgangspunt is dat de grenzen aan de ontwikkeling van deelnemers (en hun omgeving) vooraf niet bekend zijn of vastliggen. Er wordt vanuit meerdere opzichten gekeken naar het functioneren van de deelnemers (handelen, systeem, ontwikkeling) en hun inbedding in diverse systemen (gezin, familie, vrienden en kennissen, scholing en opleiding enzovoorts). De maatschappij wordt hierbij gezien als rijk aan hulpbronnen en mogelijkheden tot herstel. De focus ligt op het persoonlijke steunsysteem van deelnemers, om deze maximaal te benutten en het professionele systeem minimaal in te schakelen, maar wel zoveel als nodig is. Op deze wijze nemen deelnemers verantwoordelijkheid voor hun handelen, wordt maatschappelijke overlast en recidive verminderd en (het gevoel van) veiligheid vergroot. Tevens worden de maatschappelijke kosten verminderd, te weten de inzet van zorg- en hulpdiensten, justitiële instanties etc.

De methodiek Krachtwerk omvat tien leefgebieden: wonen - geld en inkomen - werken en leren - vrije tijd - familie, vrienden en kennissen - partner - kinderen en opvoeding - zingeving - gezondheid en zelfzorg - veiligheid. Deze worden, zo is de afgelopen jaren gebleken, allen als zinvol ervaren waar het gaat om de totstandkoming van volledige en adequate re-integratietrajecten.  Gedurende de looptijd van het programma wordt (verder) onderzocht of Krachtwerk de juiste methodiek is voor een effectieve aanpak, alsmede of er aanpassingen en/of aanvullende methodieken wenselijk zijn.