Leefklimaat
Definitie leefklimaat: 1) Bestaansomstandigheden 2) Leefmilieu 3) Levenssfeer 4) Milieu 5) Sfeer waarin men leeft (Encyclo).
Voor Huis van Herstel Twente betreft dit specifiek de aspecten van het begrip ‘leefklimaat in justitiële inrichtingen’. Namelijk: (1) autonomie, (2) veiligheid, (3) contacten binnen de inrichting (contacten tussen personeel en gedetineerden, en tussen gedetineerden onderling), (4) contacten met de buitenwereld, (5) een zinvolle dagbesteding (inclusief re-integratie) en (6) fysiek welbevinden (zoals voeding, nachtrust en beweging). Inclusief de drie ‘determinanten’ van het leefklimaat, te weten: (1) gebouwkenmerken, (2) personeelskenmerken en (3) samenstelling van de gedetineerdenpopulatie. Deze determinanten worden gezien als omstandigheden die voorwaardenscheppend zijn voor een positief leefklimaat (Boone, M., Althoff, M., & Koenraadt, F. (2016). Het leefklimaat in justitiële inrichtingen. Den Haag: Boom).
Gebleken is dat een open leefklimaat bijdraagt aan een hogere motivatie, een goede werkrelatie, meer emotionele stabiliteit, alsmede een afname van agressie-incidenten en recidive. Het leefklimaat binnen Huis van Herstel Twente vormt samen met de methodiek Krachtwerk, een basis voor een herstel en re-integratie gerichte detentieomgeving.
In de literatuur wordt tevens het belang van ‘relationele veiligheid’ benadrukt. Dit betreft de veiligheid die gebaseerd is op de professionele relatie tussen medewerkers en deelnemers. Dit kan alleen worden gerealiseerd binnen een veilig werk- en leefklimaat.