Algemene informatie

Programma
Huis van Herstel Twente

Ontwikkeltraject

Huis van Herstel Twente is niet ‘kant en klaar’ gestart, maar is opgezet als een experimenteel project (inmiddels programma). Om te komen tot een effectieve aanpak voor onze doelgroep is de keuze gemaakt om stap voor stap het project uit te bouwen, samen met onze partners, ons netwerk en het actieonderzoek.

Uiteraard ligt er een solide basis, maar door de experimenteerruimte zijn wij meer flexibel en creëren wij de benodigde ruimte voor (nieuwe) ontwikkelingen om daarmee een optimaal effect te behalen. Actieonderzoek gedurende de looptijd is dan ook belangrijk voor ons. Het gaat niet enkel om het meten, maar ook om het samenbrengen van wetenschap en uitvoering gedurende de projectperiode, om daarmee tot nieuwe effectieve bouwstenen te komen.

Looptijd en onderzoek

De looptijd van het programma is vijf jaar (tot 2026). In deze periode wordt er tevens wetenschappelijk actieonderzoek uitgevoerd naar onder meer de werkzame factoren en de effecten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Hogeschool Rotterdam, Lectoraat Vakmanschap Forensische Zorg.

Koers en kansen

Huis van Herstel Twente is van start gegaan als onderdeel van het programma ‘Koers en kansen’ (Ministerie van Justitie en Veiligheid), welke eind 2021 is gestopt. Hierop is het Huis van Herstel Twente ondergebracht bij een van de beleidsafdelingen van het Directoraat-Generaal Straffen en Beschermen.

Het programma Huis van Herstel Twente kent de volgende vijf onderdelen:

Netwerkorganisatie

Huis van Herstel Twente is een partnerschap van de PI Almelo, de veertien Twentse gemeenten en de drie reclasseringsorganisaties (3RO)…

Methodiekontwikkeling

Vanuit Krachtwerk, een brede methodiek, richt de begeleiding in Huis van Herstel Twente zich op het versterken van de eigen kracht van …

Leefklimaat

Het leefklimaat binnen Huis van Herstel Twente vormt samen met de methodiek Krachtwerk, een basis voor een herstel en re-integratie…

Communicatie

Binnen de bestaande kaders van DJI nemen wij als lokaal programma ten behoeve van de naamsbekendheid zelf de verantwoordelijkheid …

Vakmanschap

Middels vakmanschap worden medewerkers opgeleid voor het herstelgericht werken, maar ook het werken met specifieke doelgroepen…

Een beeld van de disciplines werkzaam op locatie

Programma

Huis van Herstel Twente is een programma met de volgende onderdelen: netwerkorganisatie, leefklimaat, vakmanschap, methodiek ontwikkeling en communicatie. Daarnaast wordt er actieonderzoek uitgevoerd door de Hogeschool Rotterdam. Het projectteam beheert het programma en zorgt ervoor dat de gestelde programmaresultaten behaald worden. Onderwerpen waar het projectteam zich op richt zijn onder meer: doelstellingen, financiën, bestuurlijke contacten, communicatie, onderzoek, beleid, planning & control, processen en procedures. Dit doen zij o.a. samen met de verschillende disciplines op de locatie, met de partners binnen de netwerkorganisatie (op basis van een convenant) en met andere organisaties in het netwerk.

Zorg- en Behandelinrichtingswerkers

Onze doelgroep heeft begeleiding en/of zorg nodig. Voor de dagelijkse begeleiding op locatie worden daarom zorg- en behandelinrichtingswerkers ingezet. Zij begeleiden de deelnemers en zijn hun eerste aanspreekpunt.

Senior casemanagers en reclasseringswerker

De senior casemanagers hebben de regierol bij de trajecten van de deelnemers. Naast dat zij deelnemers begeleiden vormen zij, vanuit deze regierol, de verbinding tussen de verschillende netwerkpartners binnen de trajecten. Tevens zetten zij actief in op borging van begeleiding en/of zorg na detentie met de netwerkpartners.

De reclasseringswerker vanuit Tactus, onderdeel van Verslavingsreclassering GGZ, voert op locatie diverse reclasseringstaken uit en is tevens intakecoördinator.

Zorg

In Huis van Herstel Twente wordt zorg geleverd, onder meer door de (sociaal) verpleegkundige en de psycholoog. Daarnaast leveren diverse zorgpartners in ons netwerk op casusniveau zorg op maat. Hierbij kan worden gedacht aan intensieve ambulante hulpverlening, therapie, trainingen en individuele gesprekken.

Arbeidsmedewerker dagbesteding

De locatie biedt in de groenvoorziening dagbesteding aan deelnemers, onder begeleiding van een senior arbeidsmedewerker. Zo starten deelnemers soms om diverse redenen in de dagbesteding op locatie en stromen ze op een later moment alsnog door richting het reguliere werkveld. Indien dit voor een deelnemer niet mogelijk is, wordt er middels deze dagbesteding blijvend voorzien in een dagritme.

Twentse gemeenten

De Twentse gemeenten werken vanuit hun eigen gemeente en zijn niet standaard op de locatie aanwezig. De nazorgcoördinatoren zijn volledig betrokken bij de trajecten van de deelnemers tijdens en na de detentie.

Onderzoekers

Eén dag per week zijn er één of twee onderzoekers op locatie aanwezig, voor de uitvoering van het actieonderzoek. Zij doen, met toestemming van de individuele deelnemers, dossieronderzoek en voeren gesprekken. Daarnaast organiseren zij leersessies voor het team in het kader van de doorontwikkeling van het programma.

Actieonderzoek in
Huis van Herstel Twente

Het actieonderzoek binnen Huis van Herstel Twente wordt uitgevoerd door de Hogeschool Rotterdam, vanuit het Lectoraat Vakmanschap Forensische Zorg. In 2022 is er een start gemaakt en het actieonderzoek loopt door tot 2026 (gelijk aan de duur van het programma). Het onderzoek ondersteunt de inrichting van Huis van Herstel Twente.

Het doel van het actieonderzoek is om zicht te krijgen op de doelgroep, de werkprocessen en belangrijke samenwerkingspartners. Daarnaast richt het onderzoek zich op de werkzame elementen van het programma, de knelpunten, de benodigde randvoorwaarden en de meerwaarde van Huis van Herstel Twente. Het onderzoek levert hiermee belangrijke bouwstenen voor de werkwijze. Hierbij wordt specifiek ingezoomd op drie belangrijke pijlers van Huis van Herstel Twente: levensloop centraal, veilig dichtbij en vakmanschap voorop. De resultaten van het onderzoek kunnen in de toekomst als input dienen voor het ontsluiten van de werkwijze in andere regio’s.

Input uit vergelijkbare pilots, onderzoeken en literatuur worden meegenomen in het onderzoek. Daarnaast zijn observaties en interviews met deelnemers, medewerkers en ketenpartners essentieel bij het onderzoek. Er vinden regelmatig leersessies plaats, waar de betrokkenen samen reflecteren op het programma en input wordt verzameld voor de werkwijze van Huis van Herstel Twente.