Deelnemer Kees: ‘Ik ben hier naartoe gegaan om mezelf weer terug te kunnen vinden’

Almelo, 1 juli 2024

Je hebt je leven op de rit, maar vervolgens neem je een verkeerde stap en is alles wat je hebt opgebouwd verloren. Kees* zit aan het einde van zijn detentie. In dit interview doet hij zijn verhaal.

“Huis van Herstel Twente is de plek voor mensen die een goede intentie hebben om wat te maken van hun leven. Alleen was het me niet gelukt.”

 Waarom koos je voor Huis van Herstel Twente?

“Ik ben naar het Huis van Herstel Twente gegaan om mezelf weer terug te vinden en met hulp alles weer op te kunnen bouwen. Die hulp heb ik godzijdank gevonden. Voordat ik naar binnen (lees: in detentie) ging, had ik al een stap gezet. Ik heb afscheid genomen van mijn verleden, door contact te verbreken met een deel van mijn familie en al mijn vrienden. Neem je die stap niet, dan heeft het geen nut om hier te zijn. Want dan stap je weer terug in je kringetje en begin je weer van voor af aan. Niet iedereen is er sterk genoeg voor. Ik dacht ook dat ik dat niet was. Ja, het doet pijn, maar je komt er beter uit.”

 

Wat heeft gemaakt dat je afscheid hebt genomen van je verleden?

“Mijn leven was altijd huisje, boompje, beestje. Ik had een koopwoning en woonde samen met mijn vriendin. We hadden plannen om te trouwen en we dachten zelfs aan kinderen. Ik kreeg elders in het land een goede baan aangeboden, waar ik voor ben gegaan. Wel moest ik daar alleen opnieuw beginnen, maar ik ben iemand die heel slecht tegen alleen zijn kan. Hierdoor ging ik vaker drinken. Ik leerde verkeerde mensen kennen, die drugs bij mij introduceerden. Ik gebruikte de drugs om de pijn van het alleen zijn niet meer te voelen.

Ik steunde mijn moeder, mijn beste vriendin en mijn zusje financieel, waardoor ik zelf in een gootje belandde en er niet meer uit kwam. De schulden bouwden maar op. Vervolgens werd er een optie op tafel gegooid van ‘goh, zo kun je ook makkelijk geld verdienen.’ Als je dan niet jezelf bent of onder invloed bent van, dan wordt die stap heel makkelijk gezet. Doe je het een keer, dan doe je het twee keer. Doe je het twee keer, dan doe je het drie keer. Zo ging het maar door. Totdat het slecht ging met mijn moeder. Toen heb ik alles bij elkaar gepakt en ben ik deze kant weer op verhuisd, om voor mijn moeder te gaan zorgen. Dat was voor mij de stap om te zeggen van tot hier en niet verder, want dit gaat niet goed zo. Alle uitbuiters die geld van mij plukten heb ik stopgezet, waardoor er fricties ontstonden. Op dat moment koos ik voor mezelf, wat ik nooit eerder heb gedaan. Ik wist dat ik naar binnen ging (lees: in detentie), dus heb ik de stekker overal uitgetrokken; uit een deel van de familie en al mijn vrienden. Ik dacht, dit is de kans om opnieuw te beginnen. Dat kan in Huis van Herstel Twente heel mooi. Het is niet makkelijk. Het heeft me veel zenuwslopende avondjes en tranentrekkende momenten bezorgd.”

 

Hoe heb je Huis van Herstel Twente ervaren?

“Het was rustiger. Dat heeft mij geholpen, want ik kan niet zo goed tegen drukte; te veel prikkels. Ik zit nu tegen het einde van mijn detentie aan. Ik ben hier niet om vriendschappen te maken, maar voor mijzelf. Ik ben hier om weer een toekomst op te bouwen, wat ik al aardig heb gedaan. Dat is voor mij het belangrijkste. Ik wil hier ‘gezond’ naar buiten.”

 

Wat zijn de voordelen van Huis van Herstel Twente ten opzichte van de gesloten setting in een PI?

“In een PI word je geleefd en hier mag je leven! In Huis van Herstel Twente word je behandeld met respect en als mens. Je hebt in de PI te voldoen aan regels. Hier in Huis van Herstel Twente ook, maar hier is het wat flexibeler. Je mag hier leven, maar wel binnen de grenzen. In de gesloten setting heb jij minder kans om je terugkomst in de maatschappij voor te breiden. Alles gaat dan veel moeilijker; je kunt daar niet op zoek naar werk, geen sociaal contact opbouwen en het is moeilijk om verlof aan te vragen. In de PI moet je briefjes invullen om je casemanager te spreken en in Huis van Herstel Twente geef je het persoonlijk aan bij je casemanager. In de PI sta je na detentie met een zak op straat. In Huis van Herstel Twente daarentegen, is het een compleet andere situatie; ze zijn er om je te helpen. Ik had geen bankrekening en binnen twee maanden had ik er wel één. Ik kon gelijk op verlof om mijn moeder te bezoeken. Ik heb nu werk. Een huis had ik al. Ook heeft de psycholoog mij geholpen bij het leren omgaan met zaken uit het verleden. Dit was echt een hele grote stap voor mij; ik had er nooit eerder over gesproken. Ik heb hierdoor meer zelfvertrouwen gekregen. 

Ik heb nu echt alle praktische zaken voor elkaar en dat binnen drie maanden tijd. Huis van Herstel Twente is echt een initiatief wat niet kapot moet gaan. Voor de jongens die willen werken aan hun toekomst, is dit de ideale uitkomst. Wil je het beste resultaat? Wees dan gewoon eerlijk en betrek de mentoren erbij. Wees niet bang om wat te vragen, te zeggen, of om te vertellen hoe jij je voelt. Wees geen stoertje, wees geen haantje, wees gewoon een mens. Je wordt aan allerlei kanten geholpen. Je wordt behandeld als een mens, niet als een crimineel. Huis van Herstel Twente is de plek voor mensen die een goede intentie hebben om wat te maken van hun leven. Alleen was het me niet gelukt.

*Kees = fictieve naam

Vorige
Vorige

Akhil: ‘Door mijn fouten ben ik sterker geworden, dit is mijn tweede kans op een beter leven.’

Volgende
Volgende

Herstel door contact